Home » Cat de des se schimba uleiul de motor – frecventa reviziilor » Cat de des se schimba uleiul de motor – frecventa reviziilor

Cat de des se schimba uleiul de motor – frecventa reviziilor

Cat de frecvent se schimba uleiul din motor simbol
HomeSeptember 23, 2014 at 11:09 pm

Multi proprietari de masini se intreaba cat de des se schimba uleiul din motor. Este o intrebare mai importanta decat pare la prima vedere. Daca s-a intarziat inlocuirea uleiului o singura data, nu e foarte grav, insa daca acest lucru are loc sistematic, atunci  problemele la motor sunt inevitabile.

(P) Ulei de motor auto de calitate – verifica pretul aici.

Din pacate nu exista o perioada universala intre schimburi valabila pentru toate masinile. Intervalul intre servisari depinde de combustibilul cu care functioneaza motorul, tipul de injectie, prezenta sau absenta unui mecanism de supraalimentare (turbina sau compresor), prezenta sau absenta unui sistem VVT, calitatea uleiului etc. Vom porni de la faptul ca punctul de reper pentru fiecare automobilist, ar trebuie sa-l constituie intructiunile producatorului masinei din dotare. Insa, aceste intructiuni este necesar de a le adapta la realitatile romanesti – calitatea carburantilor, calitatea drumurilor, conditiile meteo etc. Spre exemplu, o buna parte din producatorii auto sfatuiesc un interval de 15.000 de km intre schimburile de ulei. Insa, aproape orice ulei de motor, dupa 10.000 de km de trafic pe drumurile patriei, pierde majoritatea proprietatilor de lubrifiere. Proprietati ce sunt vitale pentru sanatatea propulsorului de sub capota.

Si totusi, cat de des se schimba uleiul de motor ?

Pentru motoarele diesel supraalimentate (unitatile aspirate au cam disparut), intervalul intre schimburi poate atinge 15.000 de km daca masina este utilizata mai mult extraurban, iar uleiul folosit pentru motor este de calitate. Daca cea mai mare parte a km facuti de dumnevoastra revin traficului urban, atunci e recomandabil sa schimbati uleiul la fiecare 10.000 – 12.000 de km.

Pentru motoarele pe benzina simple (aspirate si fara vreun sistem VVT), sunt acceptabili 8000 – 10.000 de km intre schimburile de ulei. Daca masina din dotare este echipata cu un motor ce detine un sistem VVT – variable valve timing (VVT-i pentru Toyota, VANOS pentru BMW, i-VTEC pentru Honda, CVVT pentru Renault si Peugeot, MIVEC pentru Mitsubishi etc) intervalul intre schimburi trebuie redus, poate chiar pana la 5000 de km. Mai ales daca vorbim despre un automobil exploatat in conditii meteo severe. Acelasi lucru fiind valabil si pentru motoarele pe benzina supraalimentate.

Cat de des se schimba uleiul din motor – important

Chiar daca automobilul este utilizat foarte putin, uleiul din motor trebuie schimbat o data pe an. Mai mult, e recomandabil sa intalniti sezonul rece cu ulei proaspat. Un ulei proaspat in motor va face pornirile de dimineata mai usoare si mai putin stresante pentru unitatea de propulsie.

Cat de des se schimba uleiul din motorCat de des se schimba uleiul din motor simbolCiteste si:

Cel mai bun ulei auto de motor: sfaturi pentru incepatori

Cat de des se schimba uleiul din motor

<

Galerie de Imagini

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Cat de frecvent se schimba uleiul din motor simbol Cat de des se schimba uleiul din motor simbol Cat de des se schimba uleiul din motor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *