Home » Ce este un aditiv ulei motor si merita ori nu utilizat » Ce este un aditiv ulei motor si merita ori nu utilizat

Ce este un aditiv ulei motor si merita ori nu utilizat

Aditiv ulei motor
HomeMarch 9, 2015 at 1:07 pm

Ce este un aditiv ulei motor? Acesta este un produs pe baza de hidrocarburi menit sa atenueze ori chiar sa rezolve unele probleme ale motorului masinii dvs. Astazi, vom incerca sa analizam efectele reale ale aditivilor pentru ulei, respectiv sa intelegem daca merita ori nu utilizarea acestora.

Aditiv ulei motor: diversitatea

Magazinele auto propun o oferta destul de mare de aditivi pentru uleiul din motor. Pe etichetele acestora, producatorii nu se sfiesc sa dea cele mai curajoase promisiuni privind efectul aditivului asupra functionarii motorului. Aproape toate produsele anunta ca vor elimina zgomotele in plus, vor reduce consumurile de ulei si combustibil. Probabil veti intreba daca cele scrise pe etichete corespund adevarului. Corespund, insa doar in unele cazuri, iar efectul este limitat atat in intensitatea manifestarii cat si in timp.

Mai mult decat atat, multi proprietari de automobile sunt categoric impotriva utilizarii oricarui aditiv ulei motor. Considerand acest “elixir” ineficient, iar in unele cazuri chiar daunator motorului.

Si atunci, cine are mai multa dreptate? Anume aceasta este intrebarea care-i macina pe cei ce sunt indecisi sa utilizeze ori nu un aditiv ulei motor.

Aditiv ulei motor: modul de functionare

Principala sarcina care sta in fata oricarui aditiv este modificarea compozitiei chimice a uleiului din motor pentru rezolvarea unor probleme aparute la propulsorul masinii. Spre exemplu, motorul masinii dvs. a inceput sa consume ulei. Cum se rezolva aceasta problema? Solutii pot fi mai multe, dar cea mai simpla si relativ mai ieftina este adaugarea unui aditiv in uleiul din motor. Astfel, se presupune ca produsul va forma un strat protector pe partile interioare ale motorului, ori va face uleiul mai vascos, impiedicand astfel pierderea acestuia. Felicitari, scopul a fost atins. Motorul nu mai consuma ulei, ba mai mult, parca si functioneaza mai silentios. Acum insa, merita sa ne intrebam daca efectul este de lunga durata si care reactii adverse sunt posibile dupa utilizarea aditivului.

Motorul unui automobil este un mecanism foarte complex, iar la dezvoltarea acestuia se ia in calcul fiecare amanunt: compozitia chimica a uleiului ce urmeaza a fi recomandat pentru acest motor, materialele pentru componentele interioare, raportul de compresie, temperaturile de functionare si multi alti parametri care pentru fiecare motor sunt diferiti. De aici si rezulta standartele si recomandarile diferite pentru uleiurile de motor. Si atunci ce face un  sofer atunci cand utilizeaza un aditiv ulei motor? Foarte simpul, schimba compozitia chimica a uleiului, fortand motorul sa functioneze la paramentri ce nu au fost prevazuti initial de producator. Ce va rezulta din asta? – In cel mai bun caz, unitatea de propulsie va rezista, iar daca soferul va renunta la aditiv, nu se va intampla nimic grav. Din pacate, au fost documentate cazuri cand anume aditivul din ulei a fost cauza iesirii complete din functiune a motorului. Spre exemplu, experimentele arata ca aditivii pentru ulei de multe ori duc la cresterea temperaturii uleiului din zona de contact a componentelor motorului, reducand astfel semnificativ capacitatea de lubrifierea a uleiului din propulsor. Cu alte cuvinte, se produce “imbatranirea” uleiului din motor.

Aditiv ulei motor: care si cand merita utilizat

Mare atentie atunci cand alegeti un aditiv ulei motor. In acest proces este absolut indispensabil sa va ghidati de experientele altor soferi cu aceeasi motorizare care au utilizat un anumit aditiv si au obtinut efectul dorit.

Un alt lucru pe care trebuie sa il cunoasteti, e ca nici un aditiv ulei motor nu rezista prea mult. Respectiv fiecare schimb de ulei trebuie sa fie insotit si de o completare cu aditiv. Acum avand in vedere ca un recipient cu aditiv poate avea preturi peste 150 lei, apare intrebarea rentabiliutatii unei astfel de decizii.

O oferta de aditivi pentru ulei aveti aici.

Aditiv ulei motor: concluzie

Orice aditiv ulei motor are in cel mai bun caz un efect pozitiv foarte limitat in intensitate si timp. Astfel, acesta nu va fi capabil sa remedieze urmele grave de uzura a motorului. Respectiv, daca la moment sunteti nevoiti sa completati cu cateva sute de ml de ulei dupa fiecare 100 de km, atunci doar mecanicul va mai poate ajuta, nu mai cheltuiti bani pe aditivi.

Daca doriti sa cresteti performantele motorului dvs, mai bine optati pentru un ulei mai bun si schimburi mai frecvente. Asta, sigur va face bine masinutii dvs.

Daca totusi aveti mici probleme cu motorul, puteti incerca utilizarea unui aditiv pentru ulei. Insa, mare atentie la alegerea acestuia.

Ce se poate intampla dupa utilizarea unei aditiv ulei motor gresit

Aditiv ulei motor

Citeste si:

Cel mai bun ulei auto de motor: sfaturi 

Aditiv ulei motor

Galerie de Imagini

Slide 1
Slide 2
Aditiv ulei motor Ce se poate intampla dupa utilizarea unei aditiv ulei motor gresit

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *