Home » Cel mai bun ulei auto de motor: sfaturi pentru achizitia unui ulei bun » Cel mai bun ulei auto de motor: sfaturi pentru achizitia unui ulei bun

Cel mai bun ulei auto de motor: sfaturi pentru achizitia unui ulei bun

Cel mai bun ulei auto de motor
HomeMay 6, 2015 at 1:36 pm

Care este cel mai bun ulei auto de motor? E intrebarea pe care si-o pun multi soferi inaintea fiecarei revizii a masinii din dotare.

Pentru a fi utili, am decis sa cream un material compus din sfaturi si recomandari, menit sa ajute soferii cu putina experienta sa aleaga cel mai bun ulei auto de motor. 

Primul lucru pe care ar trebui sa-l cunoasca un incepator este existenta a 3 grupe de uleiuri auto: minerale, sintetice si semi-sintetice. Uleiurile minerale sunt rezultatul prelucrarii (rafinarii) petrolului brut. Uleiurile sintetice se produc artificial, cu ajutorul substantelor chimice, iar uleiurile semi-sintetice se obtin prin amestecarea uleiurilor minerale si a celor sintetice. Care e cel mai bun ulei auto dintre acestea? – pentru marea majoritate a masinilor este recomandat uleiul sintetic. Chiar daca este mai scump, acesta prezinta proprietati de lubrifiere si protectie sporite.

Cel mai bun ulei auto: top 5 ulei 5w-40

Pe baza mai multor clasamente create cu ajutorul voturilor pe unele forum-uri specializate, am incercat sa gasim cel mai bun ulei auto pentru majoritatea masinilor si sa facem un top propriu al uleiurilor auto.

1. Ulei auto de motor –  Motul X-cess – cel mai bun ulei auto de motor dupa clasamentele de pe mai multe formuri – mai multe detalii aici.

2. Ulei auto de motor Castrol Edge – mai multe detalii aici.

3. Ulei de motor Elf Evolution SXR – mai multe detalii aici.

4. Ulei de motor Liqui Moly Top Tec 4100 – mai multe detalii aici.

5. Ulei de motor Mobil 3000 – mai multe detalii aici.

Cel mai bun ulei auto de motor Motul

Cel mai bun ulei auto: clasificare

Cel mai important criteriu de clasificare a uleiurilor auto este standartul J300, propus de organizatia SAE . Standartul J300 prevede 3 categorii mari de uleiuri: de vara, de iarna si all season. Astazi vom discuta despre ultima categoria, mai ales ca aceasta este cea mai intalnita in magazinele specializate. Daca veti vizita un magazin auto, fie el si online, veti vedea ca pe eticheta uleiului de motor exista o inscriptie de forma XXW-YY unde XX si YY sunt cifre.

Prima grupa de simboluri poate lua valorile 0, 5, 10, 15, 20, 25 si indica comportamentul adoptat de ulei la temperaturi joase – sub 0 grade celsius. Aici, pentru marea majoritate a autoturismelor ar fi recomandabil indicele 5w.

Numerele de dupa cratima arata vascozitatea uleiului la cald. Acestea pot lua valorile 20, 30, 40, 50 ori 60. Uleiul cu indicele 20 este bun doar iarna, atunci cand motorul nu si incalzeste prea tare. Uleiul cu indicele 60 este utilizat pentru masinile de curse, acolo unde motoarele sunt suprasolicitate. Indicele recomandat pentru cele mai multe masini este 40.
Astfel, daca totalizam cele spuse pana acum, concluzionam ca cel mai bun ulei auto pentru motorul dvs ar avea indicatorul de vascozitate 5w-40. Mentionam totusi ca concluzia este valabila doar in cazul masinilor cu propulsoare ce nu prezinta semne de uzura excesiva.

Cel mai bun ulei auto de motor

Cel mai bun ulei auto: sfaturi pentru incepatori

1. Intervalul optim pentru schimbul uleiului este 5000-6000 de km. Exista foarte multe voci care afirma ca pe acelasi ulei se pot parcurge si 15.000 km. E adevarat doar partial, pe termen lung, o astfel de “strategie” avand efecte cat se poate de proaste asupra unitatii de propulsie, chiar daca utilizati cel mai bun ulei auto cu putinta.
2. Alegeti cu atentie uleiul, nu ezitati sa consultati un specialist daca aveti dubii.
3. Verificati macar o data pe saptamana nivelul uleiului din motor.
4. Pentru masinile dotate cu sistema VVT, ar fi recomandabil ca nivelul uleiului sa fie apropiat de maximul de pe joja.
5. Cel mai bun ulei auto nu e neaparat unul ce apartine unui brand renumit. Totusi evitati uleiurile foarte ieftine, ori despre care se cunoaste prea putin.

Cel mai bun ulei auto de motor – poza simbol

Cel mai bun ulei auto de motor - simbol

Cel mai bun ulei auto de motor

Citeste si:

Cel mai bun ulei auto pentru cutia de viteze: sfaturi si oferte

Cel mai bun ulei auto de motor

Galerie de Imagini

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Ce se intampla daca nu alegi cel mai bun ulei auto Cel mai bun ulei auto de motor Cel mai bun ulei auto de motor Motul Cel mai bun ulei auto de motor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *