Home » Cele mai mari scandaluri din lumea auto: Dieselgate, Takata si Toyota » Cele mai mari scandaluri din lumea auto: Dieselgate, Takata si Toyota

Cele mai mari scandaluri din lumea auto: Dieselgate, Takata si Toyota

Cele mai mari scandaluri din lumea auto - Dieselgate
HomeMay 18, 2017 at 10:44 am

Istoria industriei auto a cunoscut multe scandaluri, insa anume ultimii ani au fost cei mai bogati in tot felul de derapaje din partea constructorilor. Mai rau e ca unele greseli s-au dovedit a fi extrem de periculoase, iar responsabilii nu s-au grabit sa-si recunosca vina. De asemenea, ultimii 8 ani s-au remarcat prin chemari record in service, proces prin care producatorii incercau sa indeparteze defectele descoperite.

Cele mai mari scandaluri din lumea auto: pedala de acceleratie Toyota

Sefii Toyota ar dori probabil sa stearg din memorie perioada 2009-2011. Atunci unii posesori ai modelelor Camry si Corolla au observat ca automobilele lor sunt capabile sa accelereze fara intentia soferului – magie pura. In prima faza s-a crezut ca de vina este design-ul covorasului de la sofer, care cumva bloca pedala de acceleratie in pozitie apasata. Defectul a fost reparat, insa raportarile despre masini care brusc devin autonome au continuat sa vina. Pana la urma, principalul vinovat s-a dovedit a fi insasi pedala de acceleratie electronica, care uneori se actiona independent de cel aflat la volan.
Compania nipona nu si-a recunoscut vina din prim, abia in 2012 Toyota fiind obligata sa incheie o intelegere cu conducerea Statelor Unite (acolo a fost vanduta cea mai mare parte a vehiculelor cu probeleme). Intelegerea prevedea rechemarea in service a peste 9 mln de automobile si plata unei amenzi de 1,2 mlrd dolari SUA.

Cele mai mari scandaluri din lumea auto - Toyota

Cele mai mari scandaluri din lumea auto: airbag-urile Takata

S-a demonstrat ca intre anii 2000 si 2008 corporatie japoneza Takata a produs airbag-uri cu defecte severe de constructie. Aceste defecte faceau ca explozia airbag-ului sa produca si o eliberare masiva de fragmente metalice capabile chiar sa ucida soferul.
Investigatiile au aratat ca airbag-urile Takata au fost cauza mortii a cel putin 15 persoane. Airbag-urile problematice erau utilizate de cea mai mare parte a producatorilor auto: Honda, Nissan, Chrysler, Toyota, BMW, Mazda, Ford, Chevrolet, Subaru si Mitsubishi.
Ca rezultat al scandalului, in service au intrat peste 40 mln de automobile din toata lumea – cel mai mare recall din istorie. Acest proces inceput abia in 2013 continua si astazi. Din pacate, amploarea si raspandirea problemei face imposibila rechemarea tuturor automobilelor cu airbag-urile defecte.

Cele mai mari scandaluri din lumea auto - Takata

Cele mai mari scandaluri din lumea auto: Dieselgate

Volkswagen este unul din cei mai mari producatori auto din lume, iar statisticile spun ca in 2016 nemtii au fost chiar liderii vanzarilor pe plan mondial. Automobilele produse de VW erau considerate foarte eficiente si extrem de ecologice. Reputatia construita multi ani a fost distrusa dintr-o lovitura in anul 2015 – lovitura ce poarta numele Dieselgate.
Scandalul a inceput la 18 septembrie 2015, atunci cand Agentia de Mediu din SUA a descoperit ca Volkswagen instala pe masinile lor un soft ce pacalea testele de emisii, mai exact automobilele VW aveau emisii mici doar in timpul testelor, in rest insa, cantitatea de emisii depasea de cateva ori normele declarate.
Dieselgate-ul a dus la o scadere semnificativa a preturilor la actiunile Volkswagen AG, iar fiecarui cumparator din SUA ce a achizitionat un automobil afectat de scandal, producatorul a fost obligat sa achite cate 37500 dolari. Curios insa este faptul ca Dieselgate nu a afectat vanzarile concernului german, ba dimpotriva, in anul ce a urmat, nemtii i-au depasit la vanzari pe cei de la Toyota.

Cele mai mari scandaluri din lumea auto - Dieselgate foto

Cele mai mari scandaluri din lumea auto: Dieselgate, Takata si Toyota

Galerie de Imagini

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Cele mai mari scandaluri din lumea auto - Dieselgate Cele mai mari scandaluri din lumea auto - Takata Cele mai mari scandaluri din lumea auto - Toyota Cele mai mari scandaluri din lumea auto - Dieselgate foto

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *