Home » Cum sa parchezi lateral: 7 etape pentru un succes garantat » Cum sa parchezi lateral: 7 etape pentru un succes garantat
Una din cele mai frecvente intrebari pe care si-o pun conducatorii incepatori este cum sa parcheze lateral. Mai mult, acest procedeu, se poate tranforma intr-un mic cosmar pentru o persoana mai putin pregatita, care plus la toate mai este si coplesita de emotii.
Parcarea laterala cu spatele este o manevra tot mai solicitata in ultimii ani, mai ales ca orasele romanesti devin din ce in ce ma aglomerate, iar locurile de parcare nu prea s-au grabit sa apara. Din acest motiv am decis sa cream un ghid simplificat al parcarii laterale cu spatele, menit sa usureze viata conducatorilor auto mai putin experimentati.
Inainte de ghidul propriu-zis, mentionam ca pentru un sofer cu putina experienta, de un real ajutor ar fi montarea unor senzori de parcare in bara de protectie spate a masinii – puteti verifica ofertele aici.
Inceputul manevrei, presupune ca deja ati gasit un spatiu de parcare potrivit pentru masina dvs.
1. Opriti paralel cu masina in spatele careia veti efectua parcarea. Aceasta masina, va fi in continuare principalul punct de reper. Distanta laterala pana la masina de reper trebuie sa fie de 60-70 cm.
2. Dati inapoi pana cand coltul spate stanga al masinii reper va coincide cu coltul geamului spate al masinii dumneavoastra, apoi opriti masina.
3. Rotiti maxim dreapta volanul.
4. Dati inapoi, pana cand coltul stanga spate al masinii reper, va coincide cu coltul geamului fata pasager al masinii dumneavoastra, opriti din nou masina.
5. Indreptati rotile masinii dvs.
6. Continuati miscarea pana cand coltul spate stanga al masinii reper se va alinia cu oglinda laterala a masinii dvs, din nou apasati frana.
7. Rotiti volanul maxim stanga si dati inapoi pana cand masina dvs., va fi paralela cu bordura – job done.
Anume la ultimul pas, si-ar dovedi utilitatea senzorii de parcare. Doar asa veti sti distanta precisa pana la automobilul din spate, respectiv nu mai riscati un accident in timp ce dvs efectuati parcarea laterala.
Parcarea laterala nu este atat de complicata precum pare. Important este sa va pastrati calmul si sa nu va grabiti. Executati manevra la viteza mica. Asa aveti sanse mai mici sa scapati din vizor punctele de reper si in general, veti avea un control mai bun asupra procedeului executat. Daca intampinati probleme, ori sunteti in criza de timp, cereti ajutorul unei persoane, care o sa va ghideze miscarile de la exterior.
Senzori de parcare – care sunt cei mai buni asistenti de parcare