Home » Istoria Ferrari: cum s-a certat Enzo Ferrari cu Henry Ford II » Istoria Ferrari: cum s-a certat Enzo Ferrari cu Henry Ford II

Istoria Ferrari: cum s-a certat Enzo Ferrari cu Henry Ford II

Istoria Ferrari - Enzo Ferrari
HomeNovember 4, 2016 at 7:46 pm

Povestim azi un episod din istoria Ferrari, unul ce a marcat evolutia ulterioara a companiei italiene. Episodul a avut loc in anii ’60 ai secolului trecut, intr-o perioada mai putin fericita pentru legendarul Enzo Ferrari.

Enzo Ferrari se gandea de ceva timp sa-si concentreze eforturile asupra curselor auto, de care a fost pasionat toata viata. Italianul intentiona sa vanda uzina de automobile altui producator, mai ales ca in ultimii ani, Enzo nu mai avea timp si puteri sa se ocupe simultan de constructia automobilelor si de patronajul echipei de curse Ferrari.

Cumparatorul pentru diviziunea automobilistica s-a gasit foarte repede. In anul 1963, Ford era de acord sa achizitioneze 90% din actiunile companiei italiene pentru suma de 18 mln de dolari, iar scuderia Ferrari urma sa ramana in proprietatea lui Enzo. Initial, oferta americanilor ii multumea pe toti. Rezervat ramanea doar Giovanni Agnelli, seful companiei Fiat. Acesta era la acel moment o persoana foarte influenta in Italia si o tranzactie ce nu il avea si pe el in vedere, era greu de imaginat. Cu toate astea, Fiat nu a fost capabil sa faca vreo oferta lui Enzo Ferrari, insa americanii fiind afaceristi mai buni, s-au apropiat de semnarea unui contract istoric.

Istoria Ferrari: marele scandal

Enzo Ferrari a fost tot timpul o persoana mai putin obisnuita. Italianul purta permanent ochelari negri, evita ascensoarele, preferand scarile si avea relatii complicate cu aproape toata lumea, inclusiv cu Papa de la Roma. Enzo se putea afla in dispozitie foarte buna si in doar cateva clipe sa explodeze din cauza unui nimic. El dorea sa para un familist exemplar, insa avea o a doua familie despre care stiau toti, infara de cei mai apropiati. Acesta nu prea avea prieteni, in schimb dusmani avea pentru o viata intreaga si un pic mai mult.

Americanii stiau ca “il Commendatore” este o persoana complicata, dar habar nu aveau ce ii asteapta mai departe. Habarnismul celor de la Ford se explica prin oferta destul de buna, care parea de nerefuzat la acel moment. Cei 18 mln de dolari erau considerati o suma consistenta, care daca ar fi convertiti la ziua de azi, s-ar transforma in aproximativ 140 mln dolari.

Fiind absolut siguri de succesul ce ii asteapta, trimisii lui Henry Ford II, s-au prezentat in biroul lui Ferrari cu un contract, care trebuia doar semnat. Enzo cititind acel contract devenea tot mai iritat, iar la un moment dat s-a oprit asupra unui punct. Acesta spunea ca Ferrari va trebui sa ceara acordul conducerii Ford daca intentioneaza sa investeasca in diviziunea sport, mai mult de 250.000 dolari pe an. Consilierului lui Enzo Ferrari, Franco Gozzi, ce a asistat la semnarea contractului, a descris punctul culminant al acelei intalniri in felul urmator “aratand cu degetul asupra clauzei ce il nemultumeste, Enzo a spus ca limita de 250.000 de dolari contravine intelegerilor initiale dintre cele 2 companii, lucru considerat de el inacceptabil. Dupa asta, asupra americanilor s-a napustit o herghelie de injuraturi, multe din ele vizand chiar rudele celor de la Ford, inclusiv mamele acestora. Iar apoi italianul si-a directionat discursul spre compania americana si toata conducerea ei”. E foarte probabil ca americanii sa nu fi inteles prea multed in cele spuse de “il Commendatore”, insa tonul pe care il adoptase acesta, facea cat o mie de cuvinte. La sfarsit, Enzo luandul cu el pe Franco Gozzi, a parasit propriul cabinet. Americanii au ramas in incapere fiind cuprinsi de o disperare greu de descris.

Istoria Ferrari: razbunarea lui Henry Ford

Ofensat cele intamplate in Italia, Ford Junior a decis sa se razbune. Mai mult, razbunarea trebuia sa fie publica. Americanul intentiona sa-l injoseasca pe italianul ingamfat pe circuitul de curse. Cei de la Ford nu aveau timp suficient sa dezvolte un bolid de Formula 1, in schimb pentru cursele de Gran Turismo, e nevoie de eforturi mult mai mici. Zis si facut, Henry Ford s-a inteles cu compania Lola Cars, cumparand de la aceasta masina Lola GT. Modelul proaspat achizitionat s-a transformat dupa unele modificari in Ford GT. In anul 1964, noul Ford GT a participat in premiera la cursa de 24 de ore de la Le Mans. Atunci, masina a suferit un esec foarte dureros. Insa Ford II nici nu intentiona sa cedeze. Bolidul de curse a fost modernizat chiar de marele Caroll Shelby si in anul 1966, noul GT40 a participat din nou la cursa de la Le Mans. Razbunarea a avut loc, tot podiumul de la finalul cursei era ocupat de pilotii echipei Ford

Dar sa ne intoarcem in anul 1963. Dupa scandalul contractului respins, multi l-au criticat pe Enzo Ferrari, insa timpul a demonstrat ca “il Commendatore” a avut dreptate. Nu stim cu siguranta cum ar fi evoluat compania italiana sub aripa celor de la Ford, mai ales in contextul crizelor ce au urmat. Dar si fara crize, oare isi mai pastra Ferrari caracterul cu care ne-a deprins? Oare avea sa aiba Ferrari mai mult noroc decat au avut Jaguar si Aston Martin? Nu stim si nici nu avem de unde sa stim.

Ferrari, totusi nu a ramas o companie independenta. In anul 1969 aceasta a intrat in componenta celor de la Fiat. Insa conducerea celui mai mare producator auto italian, a demostrat tot timpul un respect deosebit fata de Ferrari. Niciodata nu s-a incercat unificarea sportcar-urilor cu modelele Fiat pentru a reduce costurile de productie, asa cum probabil ar fi facut americanii la un anumit moment. Mai mult, se prea poate ca scuderia Ferrari sa-si fi incetat existenta, iar Era lui Schumacher sa se fi terminat fara macar sa fi inceput.

Istoria Ferrari - Ferrari Enzo masina construita in cinstea fondatorului companiei
Istoria Ferrari

Citeste si:

Istoria Citroen 2CV: istoria unui gigant micut

Masini rusesti: istoria industriei auto din Rusia

Istoria Ferrari sau cum s-a certat Enzo Ferrari cu Henry Ford II

Galerie de Imagini

Slide 1
Slide 2
Istoria Ferrari - Enzo Ferrari Istoria Ferrari - Ferrari Enzo masina construita in cinstea fondatorului companiei

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *