Home » Legea taximetriei 2015 a fost promulgata de Presedintele Romaniei » Legea taximetriei 2015 a fost promulgata de Presedintele Romaniei
Legea taximetriei 2015 a fost promulgata de catre presedintele Roamaniei, Klaus Iohannis. Aceasta vine sa completeze Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Astfel, noua reglementare legislativa interzice practicarea fara autorizatie a trasportului de persoane in regim de taxi.
Cei care vor incalca prevederile actului normativ, vor fi pasibili de plata unei amenzi intre 1000 si 5000 de lei.
Pe scurt, Legea taximetriei 2015 spune urmatoarele: „transportul in regim de taxi sau transportul in regim de închiriere se execută numai de catre transportatori autorizati, care deţin autorizatii taxi valabile, în cazul transportului în regim de taxi sau copii conforme valabile, in cazul transportului în regim de inchiriere, eliberate în conditiile prezentei legi, pentru fiecare autovehicul utilizat.” si „este interzis transportul public de persoane contra cost cu un autoturism fara a detine pentru acesta, dupa caz, autorizatie taxi valabila sau copie conforma valabila.”
Teoretic, aceste prevedere scot inafara campului legal aplicatia Uber. Insa reprezentantii companiei americane sunt de alta parere. Ei spun ca principiul de functionare a aplicatiei Uber nu contravine noilor prevederi continute de legea taximetriei.
Daniel Byrne, specialistul pe comunicare pe Europa, a declarat pentru gandul.ro urmatoarele : „Scopul nostru este ca serviciile Uber să fie reglementate şi ne dorim să găsim modalităţi de a contribui la modernizarea legislaţiei din România astfel încât aceasta să ia în considerare servicii noi şi inovatoare cum sunt cele de ridesharing. Discuţiile noastre la nivel local şi guvernamental au fost pozitive şi suntem entuziasmaţi că putem continua să oferim locuitorilor Bucureştiului o metodă alternativă de transport care este convenabilă, sigură şi transparentă. Uber poate aduce beneficii economice importante celor care deţin o maşină, oferindu-le posibilitatea de a-şi acoperi costurile maşinii personale (amortizare, întreţinere, combustibil, parcare, etc). În acelaşi timp, Uber promovează buna funcţionare a oraşului prin reducerea numărului de maşini şi a traficului urban”.
In luna februarie a lui 2015, Uber a lansat in Romania, mai exact in Bucuresti, UberX – cel mai ieftin produs din oferta companiei.
Cum functioneaza Uber.
Orice sofer cu varsta minima de 21 ani, fara antecedente penale, evenimente rutiere si posesor de automobil, se poate inregistra pe platforma Uber, ca ulterior sa fie supus unui interviu cu un angajat al companiei. Plus la asta, masina candidatului trebuie sa fie fabricata dupa anul 2005 si fara vreun defect tehnic. Daca soferul primeste un rapsuns afirmativ, acesta poate prelua comenzi prin intermediul aplicatiei gratuite Uber. Pasagerul este taxat cu 1,39 lei pe kilomentru, plus 0,23 lei pe minut. Insa, trebuie sa mentionam faptul ca tranzactia nu are loc cu bani gheata, banii extragandu-se din contul bancar pe care pasagerul l-a indicat atunci cand s-a inregistrat in aplicatie.