Home » Masina zburatoare 2014: a fost prezentat noul Aeromobil Foto » Masina zburatoare 2014: a fost prezentat noul Aeromobil Foto

Masina zburatoare 2014: a fost prezentat noul Aeromobil Foto

Masina zburatoare Aeromobil 3
HomeNovember 1, 2014 at 2:38 pm

A fost lansata o noua masina zburatoare a companiei slovace Aeromobil. Evenimentul a avut loc pe 29 octombrie, in cadrul festivalului de start-up-uri de la Viena. Automobilul poarta numele Aeromobil 3.0, cifra de la urma semnificand generatia la care a ajuns masina.

Masina zburatoare: detalii tehnice

La moment, masina zburatoare construita de slovaci este probabil cea mai reusita incercare de a face un automobil ce poate fi utilzat atat in aer cat si pe pamant. Acesta detine aripi rabatabile, iar motorul Rotax 912 permite dezvoltarea unei viteze maxime de 160 km/h pe autostrada si 200 km/h in aer. In regim “terestru”, Aeromobil 3.0 consuma 3 litri de benzina la 100 de km, iar in aer, 15 litri pentru o ora de zbor. Rezerva de benzina permite masinii sa parcurga 875 km pe pamant ori 700 km in zbor.
Masina zburatoare Aeromobil 3 este capabila sa parcuga 750 km in zbor

Evident ca aceasta masina zburatoare nu va permite soferului sa se desprinda pur simplu de pamant pentru a ocoli un ambuteiaj. Acest lucru ar fi periculos, si in plus contravine tuturor reglementarilor aeronautice. In schimb, e posibil sa ajungi in propria masina pana la cel mai apropiat aerodrom, sa decolezi de acolo, sa parcurgi cateva sute de kilometri prin aer, apoi sa aterizezi pe o alta pista, ca ulterior sa te deplasezi pe autostrada pana la punctul de destinatie. Suna destul de complicat, insa aceasta posibilitate s-ar putea dovedi destul de atractiva pentru persoanele ce detin atat permis de conducere cat si licenta de zbor.

Chiar daca masina zburatoare a fost deja prezentata, constructorii inca urmeaza sa o supuna unei serii complexe de teste. Anume din acest motiv slovacii inca nu au anuntat data startului productiei in serie.

Fara indoiala, specialistii de la Aeromobil sunt cel putin inrezeneti. Spunem asta nu doar din cauza problemelor de inginerie ce apar de obicei in timpul testelor, mai ales ca vorbim despre o constructie foarte complicata. La asta se mai adauga necesitatea unui plan de afaceri bine pus la punct, o gramada de certificari pentru a permite utilizarea. Plus la toate, nimeni nu stie daca piata e pregatita pentru aparitia unui astfel de vehicul, si mai mult ca sigur, investitorii nu vor sta la coada sa bage banii intr-un proces cu rezultate foarte incerte.

Masina zburatoare: istorie

Compania slovaca a lansat prima masina zburatoare (Aeromobil 1.0) in anul 1994, apoi intre 1995 si 2010 a fost dezvoltat un nou prototip (2.0), acesta a fost imbunatatit din 2010 pana in 2013, iar acum a fost lansata a 3-a generatie care ar urma sa se transforme intr-un model de serie.

Cel mai apropiat concept de masina zburatoare a slovacilor, este constructia companiei americane Terrafugia. Automobilul numit Trasition, are si el aripi rabatabile, fiind deja disponibil pentru comenzi. Primele livrari insa, vor avea loc abia in 2015, chiar daca initial se anunta ca clientii isi vor primi automobilele in 2013.
Transition - masina zburatoare construita de Terrafugia

Transition – masina zburatoare construita de Terrafugia

Citeste si:

Noua limuzina pentru Putin va primi un motor Porsche V12

Masina zburatoare

Galerie de Imagini

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Masina zburatoare Aeromobil 3 este capabila sa parcuga 750 km in zbor Masina zburatoare Aeromobil 3 Transition - masina zburatoare construita de Terrafugia

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *