Asa s-a intamplat, ca in partea de est a europei, sa se creada ca singurile motoare cu probleme sunt cele italiene si franceze. Totusi, cifrele statistice arata ca anume producatorii cu nume mari din Germania si Japonia au lansat propulsoare care pot fi numite oricum, numai nu fiabile.
Motoare cu probleme: unitati pe benzina
Numarul motoarelor pe benzina “stricacioase” a fost tot timpul mare. Insa daca de la unele nici nu te asteptai la o viata lunga si fara probleme, atunci altele, promiteau, cel putin la inceput, performante bune, dar mai important, vizite cat mai rare la mecanic. Si mai neplacut, era atunci cand “surprizele” veneau de la cei trei mari producatori germani.
Problemele lui BMW N46
Multa lume stie ca bavarezii au o gama destul de larga de motoare cu probleme. Totusi, unitatile N46 le-au depasit pe toate, dar mai rau e faptul ca acest propulsor a avut o utilizare foarte larga.
N46 venise acum 11 ani sa-l inlocuiasca pe N42. Aceste motoare sunt asemanatoare nu doar ca constructia, dar si dupa caracterul defectiunilor manifestate. Intr-adevar, de ceva timp aceste unitati de 1.8 si 2.0 litri a inceput sa cedeze locul agregatelor supraalimentate din seria N13. Insa si asa, pe piata mai ramane un numar destul de mare de vehicule dotate cu motorul N46.
Initial se credea ca N46 va fi un propulsoar fiabil. Si asta pentru ca el avea doar 4 cilindri, putea produce un maxim de 156 cai putere si nu era dotat cu turbina. Dar nu a fost sa fie. Goana inginerilor dupa un consum cat mai mic si un cuplu cat mai mare in toata plaja de turatii, au adus la rezultate neprevazute.
Motorul devenise prea complicat. Agregatul venea insotit de sistemele de distributie variabila Valvetronic si Double Vanos. La acestea se mai adauga si temperatura de functionare ridicata care putea duce la coxificarea uleiului.
Drept rezultat, N46, functiona fara probleme vreo 5-6 ani. Dupa asta, simeringurile supapelor incepeau sa dea semne de oboseala, proces ce rezulta intr-un consum de ulei tot mai semnificativ. In continuare, se faceau praf componentele din plastic ale mecanismului distributie. Si asta nu e tot.
Reziduurile de ulei, faceau rau procesului de ungere a lui Valvetronic si Double Vanos, ca intr-un final sa scoata din functiune cele 2 sisteme.
Cele mai bune anvelope de vara 2015
Problemele lui M272/M273
In anul 2014, Mercedes a lansat o serie de propulsoare, care apoi s-au dovedit a fi motoare cu probleme. La inceput, nimic nu anunta catastrofa ce urma sa aiba loc. Motoarele consumau putin si trageau foarte bine. Asta a facut ca unitatile de 2.5 si 3.5 litri sa fie montate pe aproape intreaga gama de modele Mercedes.
La acel moment, agregatele M272 erau considerate cele mai bune motoare din lume. In curand insa, bucuria a fost inlocuita cu dezamagire. La aproximativ 40.000 de km, lantul de distributie se intindea, cauzand vibratii ce se resimteau in toata masina. Pentru a rezolva problema, era necesara scoaterea completa a motorului. Plus la asta, pentru a inlocui ghidajul lantului de distributie (care printre altele iesea din functiune cu regularitate), era necesara demontarea chiuloasei.
Au fost si alte probleme, insa nu la fel de importante.
Adevarul e ca producatorul din Stuttgart a corectat prin 2008-2009 majoritatea greselilor ingineresti. Tot atunci, a avut loc si o chemare masiva in service pentru a face ajustarile de rigoare la masinile deja vandute.
Motoare cu probleme – renumitul Volkswagen EA111
Constructorii din Wolfsburg, au preferat sa mearga pe calea celor de la BMW. Astfel, Volkswagen a incercat sa ofere un motor de dimensiuni mici, cu apetit modest, dar destul de performant. Si in prima faza parea ca inginerii au reusit.
In anul 2005, la lumina zilei a iesit gama de motoare EA211. Aceasta continea atat unitati supraalimentate cat si agregate aspirate. Din pacate insa, toate au avut probleme cu fiabilitatea.
Lider la frecventa defectiunilor a devenit motorul 1.4 TSI. Acesta era urmat de agregatul aspirat 1.6 FSI si micutul 1.2 TSI.
“Ala micu”, prezenta doua probleme majore. Prima, era intinderea pe la 30.000 km a lantului de distributie, iar cea de-a doua, iesirea din functiune a turbinei.
Motoarele 1.4 TSI, se descurcau cam prost cu herghelia mare de cai putere injectata de contructori. Problema era valabila in special pentru versiunile mai performante ale agregatului, care puteau atinge chiar si 180 cai putere. Totusi, majoritatea TSI-urilor de 1.4 litri livrau 122 sau 140 cai putere, dar si asta s-a dovedit prea mult pentru acest motoras.
Inginerii au fixat un raport de comprimare foarte mare. Acest lucru a rezultat in detonatii frecvente. Pentru evitarea problemei, era prescrisa utilizarea carburantului cu cifra octanica ridicata.
Urmand exemplu fratelui sau mai mic, 1.4 TSI, a prezentat si el probleme cu turbosuflanta.
Lantul acestui motor, care chiar daca nu se intindea, avea obiceiul sa sara de la punctele de fix. Principalele victime ale acestiu eveniment fiind supapele.
Conform teoriei, motorele aspirate, ar trebui sa fie o alternativa mai fiabila celor supraalimentate. Dar si aici s-a gasit loc pentru probleme. Unitatea 1.6 FSI suferea de neajunsuri la lantul de distributie, dar si de o durat scurta de viata a cuzinetilor arborelui cotit.
Motoare cu probleme: unitatile diesel
Nici motoarele diesel nu se pot lauda cu lipsa problemelor. Acest lucru poate fi confirmat atat de inginerii bavarezi, dar si de cei din Tokyo.
Motoare cu probleme – BMW N47
Aceasta gama de motoare si-a facut aparitia in anul 2007. Ea oferea motoare cu volume intre 1.6 si 2.0 litri si o productivitate maxima de 218 cai putere. Agregatele insoteau aproape toate modelele BMW, exceptie facand doar reprezentantii premium.
Lantul de distributie de cele mai multe ori se cerea inlocuit pe la 60.000 de km. Dar localizarea acestuia, facea operatiunea foarte complicata, intr-un final, fiind necesara chiar scoaterea motorului din compartiment.
Un lant obosit poate fi diagnosticat cu ajutorul sunetului specific. Dupa asta apar rateuri si pierderi de putere. Daca proprietarul nu se adreseaza imediat unui mecanic, piesa se poate rupe, cauzand moartea motorului.
Motoare cu probleme – Mitsubishi 4D55/4D56
Inca in anii ’80, japonezii au lansat in productie o serie de motoare cu volume cuprinse intre 2,3 si 2,5 litri, ce dezvoltau in jur de 70 cai putere. Atunci, ca si acum, aproape toate modele Mitsubishi erau inzestrate cu aceste agregate.
Initial, totul era bine si frumos, problemele aparand dupa lansarea procesului de modernizare. La introducerea in constructie a turbosuflantei, motoarele au raspuns cu o avalansa de probleme. Astfel, au inceput sa se rupa axele cu came si curelele de distributie, sa apara fisuri la blocurile motor, supraincalziri s.a.m.d.
Cel mai bun ulei auto de motor: sfaturi pentru incepatori
Motoare cu probleme – Volswagen 2.0 TDI
Renumitele 1.9 TDI de la Volkswagen au fost considerate multi ani unele din cele mai bune motoare diesel. In anul 2005, constructorul german ia decizia logica de a inlocui renumitul propulsor cu unul mai performant, mai economic, mai silentios, pe scurt – mai bun. Anume asa a aparut agregatul 2.0 TDI.
Cum deja ne-am obisnuit, in prima perioada totul era destul de bine – 140 cai putere, consum mic, zgomote reduse, vibratii mici etc. Insa lucrurile au luat o intorsatura destul de grava foarte repede. Injectoarele noului motor, au demonstrat ca pot refuza sa mai functioneze atunci cand iti era lumea mai draga. Asta se putea intampla oricand, in timp ce asteptai verdele la semafor sau in timpul unei depasiri cu iesire pe contrasens. Mai interesant e ca sistemul de injectie putea ceda indiferent de rulajul masinii.
Motoare cu probleme – Renault 1.5 dCi
La momentul lansarii, unitatile 1.5 dCi nu puteau decat sa-si bucure posesorii – volum mic, taxe mici, putere suficienta, consum de motorina foarte bun etc. Dar, la scurt timp, incepusera sa apara primele probleme. Cel mai des ceda sistemul de injectie. Aici este vorba in primul rand de versiunile de 82 si 86 cai putere ale motorului francez. Totusi, se spune ca defectiunile aveau loc in mare parte din cauza motorinei de proasta calitate.
Din pacate, sistemul de injectie nu era singurul punct slab al primelor generatii dCi. Mult mai grava era problema cuzinetilor. Acestea, obisnuiau sa se lipeasca de arborele cotit, producand un adevarat carnagiu in motor.
Motoare cu probleme
Citeste si:
Cea mai fiabila masina sh pentru 2015 in Germania
Motoare cu probleme