
Home » Scaun auto pentru copii: sfaturi pentru o alegere buna » Scaun auto pentru copii: sfaturi pentru o alegere buna
Majoritatea parintilor pretuiesc viata copiilor sai chiar mai tare decat viata proprie. In acelasi timp, o buna parte din ei risca siguranta odraslei sale, refuzand utilizare unui scaun auto pentru copii. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva sfaturi pentru alegerea unui scaun auto pentru copii bun.
De multe ori, in trafic, putem vedea cum un copil se plimba liber prin habitaclul masinii ori sta lipit de unul din geamuri. Prin urmare e usor de inteles ca orice franare brusca, nemaivorbind de un accident poate avea urmari fatale pentru micut. Transportarea copiilor in brate acum nu mai este acceptabila. Asta din cauza traficului mai incarcat, dar mai ales din cauza vitezelor crescute. In plus, statistica le bate pe toate – peste 40% din pasagerii mici primesc traume in timpul accidentelor rutiere. Si aproape toate traumele sunt cauzate de lipsa unui scaun auto pentru copii. Anume acest accesoriu permite reducerea de 3 ori a probabilitatii primirii unor rani de catre cei mici in timpul evenimentelor rutiere.
Primul scaun auto pentru copii a fost prezentat in anul 1935 in Statele Unite ale Americii. Atunci, jurnalul Modern Mechanix a prezentat un dispozitiv pentru transportarea copiilor in masina si inafara acesteia. E de mentionat insa ca inventia avea mai multe defecte, fiind nevoie de mai multe imbunatatiri.
Prima reglementare legislativa in aceasta sfera a fost lansata in anul 1958 atunci cand in cadrul Acordului de la Geneva a fost semnat un acordul cu privire la asigurarea sigurantei copiilor in autoturisme.
In anul 1982, intra in vigoare standartul european ECE R 44/01. Acesta stabileste normele de testare a scaunelor auto, iar in anul 1990, organizatia ISO introduce standartul Isofix.
Anume de la inceputul anilor ’90 orice scaun auto pentru copii trebuia certificat, iar din luna aprilie a anului 1993, utilizarea scaunelor auto devine obligatorie in Germania.
Scaunul auto este un lucru personalizat. Iar alegerea acestuia, este similara cu alegerea hainelor. Asta pentru ca copii sunt intr-un permanent proces de crestere, respectiv si parametrii lor antropometrici sunt in continua schimbare. Cu alte cuvinte, pentru fixarea si pozitionarea justa a copilului, scaunul trebuie sa corespunda anumitor parametri.
Scaun auto pentru copii – grupa 0: e destinata copiilor cu greutatea pana in 10 kg si cu varsta maxima de 6 luni. Modalitatea montarii: cu fata in directia miscarii. Urmatoarea este grupa 0+. Ea e destinata copiilor cu masa de pana in 13 kg, respectiv si varsta admisibila a crescut pana la 12 luni. Modalitatea montarii: impotriva directiei de miscare.
Scaun auto pentru copii – grupa 1. Ea e destinata pasagerilor cu greutatea intre 9 si 18 kg si varste intre 9 luni si 4 ani. Acest tip de scaune auto se monteaza atat cu fata in directia miscarii cat si impotriva ei.
Scaun auto pentru copii – grupa 2. Este adresata copiilor cu varste prescolare – 3-7 ani si greutatea intre 15 si 25 kg. Modalitatea de montare – doar in sensul miscarii.
Scaun auto pentru copii – grupa 3. Aceasta e destinata copiilor cu varste intre 6 si 12 ani si greutatea intre 22 si 36 kg. Montarea se face doar cu fata in directia miscarii.
Oferte de scaune auto pentru copii din toate grupele: AICI.
La alegerea unui scaun auto pentru copii, o buna parte din parinti se uita in primul rand la pretul produsului. Insa, de cele mai multe ori aceasta strategie este gresita. Astfel, decat sa achizitionati un scaun ieftin facut in China de un producator necunoscut, mai bine optati pentru un brand cu renume pe piata. Puteti alege un model de scaun mai vechi, dar sa stiti sigur ca produsul e de calitate si corespune standartului ECE R 44/01. Inca o modalitatea de a economisi bani este sa alegeti un scaun auto pentru copii second-hand.
Atentia la centurile cu care este fixat copilul pe scaun. Acestea trebuie sa fie cat mai late, astfel veti evita producerea vanatailor pe corpul copilului. Este recomandabil ca carcasa scaunului sa fie fabricata din plastic, peretii laterali sa fie cat mai inalti, iar speteaza cat mai rigida.