Cosmarul tuturor soferilor, dar mai a celor incepatori, este un automobil ce se defecteaza frecvent. De multe ori problemele apar din cauza celui aflat la volan sau mai bine spus din cauza lipsei de experienta ori chiar a ignorantei acestuia. Exista cateva chestii ce nu trebuie facute pentru pastrarea sanatatii automobilului din dotare, chestii ce le-am inclus intr-o lista cu sfaturi pentru soferii incepatori si 5 obiceiuri ce iti distrug masina.
Sfaturi pentru soferii incepatori: 5 obiceiuri ce iti distrug masina
1. Amanarea intretinerii periodice
Pentru mentinerea automobilului intr-o stare tehnica buna este necesara respectarea cu strictete a intervalurilor de intretinere. Intretinerea periodica include schimbarea uleiului din motor si a filtrului de ulei, schimbarea filtrului de aer din motor, verificarea nivelului de ulei din cutia de viteze/transmisie, verificarea starii placutelor de frana.
In plus, o data la 15000 km este recomandabila schimbarea bujiilor (pentru motoarele pe benzina). Acest lucru va asigura buna functionare a intregului sistem de aprindere.
Nu uitati de distributia masinii. Sistemele de distributie ce functioneaza pe baza de curea cer intretinere o data la 60000 km. Ruperea curelei sau cedarea unei role poate crea daune de o severitate extrema motorului.
2. Ignorarea semnalelor din bord
Pe scurt, daca s-a aprins vreun semnal de eroare in bordul masinii, spre exemplu – check engine – la fuga la service. Mai mult, daca masina semnaleaza probleme cu presiunea uleiului, este necesara oprirea imediata a motorului. Acest semnal ar putea vorbi despre o defectiune la pompa de ulei, iar continuarea drumului cu pompa stricata ar putea distruge motorul.
3. Cutia de viteze: intretinerea incorecta si cuplarea necorespunzatoare a treptelor
Dupa cum spuneam este imperativ sa mentineti uleiul din cutia de viteze la nivelul recomandat de producator. In plus, respectati intervalul de schimb al uleiului din cutie/transmisie, mai ales daca este vorba despre o cutie de viteze automata.
Nu este acceptabil niciun fel de sunet din cutia de viteze. Nu cuplati marsarierul daca masina se misca. Sfatul este valabil si pentru transmisiile automate – nu treceti din drive in revers fara sa opriti complet miscarea automobilului. Si mai rau este se cuplati parking-ul din mers.
4. Nu circulati in regim start/stop
Aici nu se are in vedere oprirea si pornirea motorului la semafoare pentru reducerea consumului de combustibil, ci demararea in tromba si apoi franarea brusca. Un astfel de stil nu va genera defectiuni imediate ale automobilului, insa va reduce substantial durata de viata a motorului, cutiei de viteze si subansambulilor acesteia, precum si a sistemului de franare.
Nu circulati pe cauciucuri uzate. Anvelopele sunt destul de scumpe, motiv pentru care unii soferi amana schimbarea acestora. Ei insa uita ca 4 cauciucuri noi costa oricum mai putin decat reparatia masinii dupa accident – asta daca veti mai acea ce repara. Nu subestimati importanta anvelopelor.
Drumuri bune tuturor!