Home » Tipuri de uleiuri auto – clasificarea uleiurilor de motor » Tipuri de uleiuri auto – clasificarea uleiurilor de motor

Tipuri de uleiuri auto – clasificarea uleiurilor de motor

Tipuri de uleiuri auto
Homeaprilie 20, 2015 at 1:40 pm

Magazinele propun astazi o oferta impunatoare de uleiuri auto. Unele produse nu se deosebesc prea tare de uleiul de floarea soarelului, altele insa, sunt obtinute datorita unor procese chimice foarte complexe. Respectiv, si cumparatorului nu ii este tocmai usor sa aleaga, mai ales daca luam in calcul existenta mai multor tipuri de uleiuri auto.

Inainte de toate, fiecare sofer trebuie sa cunoasca un lucru – orice ulei auto de motor este compus dintr-o baza si mai multi aditivi. Bazele pot fi: minerale, semisintetice si sintetice.

Tipuri de uleiuri auto: semisintetice

Uleiurile minerale se intalnesc tot mai rar, acestea fiind inlocuite in ultimul timp de cele semisintetice. Totusi, uleiurile semisintetice nu se pot lauda cu o durata de viata prea lunga, iar particulele rezultate din degradarea acestora polueaza motorul. Cu toate astea, daca automobilul circula mai mult inafara orasului, se accepta intervaluri de schimb intre 10.000 si 12.000 km.

Exemple de uleiuri semisintetice: Motul 6100 Synergie+, Mobil Super 2000, Elf Evolution 700 ST, Liqui Moly Mos2, Total Quartz Energy 7000. Pentru a verifica pretul CLICK aici.

Tipuri de uleiuri auto: „sintetice” hidrocracate

Cuvantul „sintetic”, prin definitie semnifica – fabricat pe cale artificiala, prin reactia mai multor componente chimice. „Hidrocracarea”, la randul sau inseamna procesul de rafinare a petrolului pentru a obtine alte produse derivate. In cazul uleiurilor de motor, hidrocracarea are un caracter mai sever, insa si asa, notiunile – „ulei sintetic” si „hidrocracat” nu sunt tocmai compatibile, chiar daca multi producatori de lubrifianti auto insista sa le scrie pe etichitele produselor sale.

Uleiurile hidrocracate, sunt in esente uleiuri semisintetice, dar mult mai calitative. Acestea, permit in unele cazuri intervale de schimb ce ating chiar si 30.000 de km.

Exemple de uleiuri hidrocracate: Aral SuperTronic 0w40, HighTronic 5w40, Castrol Magnatec, Liqui Moly TopTech 4100 5w40 etc. Pentru a verifica pretul, CLICK aici.

Tipuri de uleiuri auto: sintetice bazate pe polialfaolefina (PAO)

Unele din cele mai utilizate uleiuri in trecut si unele din cele mai populare in prezent la masinile de curse. Uleiurile PAO au o baza mult mai complexa si scumpa, in schimb, proprietatile de lubrifiere sunt aproape exemplare, rezistenta la temperaturile extreme este foarte buna, iar particulele rezultate din degradarea uleiului sunt nesemnificative.
Din pacate, aceste produse nu sunt foarte raspandite, iar pretul lor este mult peste preturile uleiurilor hidrocracate.

Exemple de uleiuri PAO: Ravenol VPD 5w40, Liqui Moly Synthoil High Tech 5w40, Motul X-Cess 8100. Pentru a verifica pretul CLICK aici.

Tipuri de uleiuri auto PAO

Tipuri de uleiuri auto: pe baza de esteri

Lubrifiantii auto pe baza de esteri sunt o noua etapa in calitatea intretinerii unui automobil. Acestea prezinta o rezistenta sporita la degradarea chimica, respectiv si protectia componentelor motorului este mai buna. Plus la asta, uleiuri pe baza de esteri au proprietati de curatare foarte avansate, astfel incat, dupa o utilizare indelungata a uleiurilor hidrocracate, ar fi recomandabila o tratere cu un ulei ester. Toate bune si frumoase, insa pretul unui astfel de produs este destul de mare.

Mai mult, chiar daca pe ambalaj scrie „ester”, ar trebui sa stiti ca in componenta acestui ulei se gasesc inclusiv produse hidrocracate si PAO. Cu toate astea, daca aveti in posesie un automobil de performanta, este indicata utilizarea unui lubrifiant pe baza de esteri.

Exemple de uleiuri pe baza de esteri: Motul V300, Xenum WRX, GPX

Tipuri de uleiuri auto: care sunt cele mai recomandate?

Din cele spuse mai sus, e de inteles ca uleiurile se deosebesc semnificativ intre ele. Acestea utilizeaza baze diferite, seturi de aditivi diferite, respectiv si intervalele de schimb se deosebesc. Astfel, cele mai recomandate tipuri de uleiuri auto ar fi cele sintetice 100%.

Tipuri de uleiuri auto ester Xenum

Tipuri de uleiuri auto

Citeste si:

Cele mai bune baterii auto: pareri si sfaturi

Tipuri de uleiuri auto de motor

Galerie de Imagini

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *