Home » Turbina defecta ori de ce se strica turbosuflanta: cauze si simptome » Turbina defecta ori de ce se strica turbosuflanta: cauze si simptome
Mai toate motoarele diesel si o buna parte din propulsoarele pe benzina sunt supraalimentate, adica detin o turbosuflanta/turbina. Pe langa toate plusurile cu care vine o turbosuflanta, aceasta are un minus substantial. Este vorba despre uzura ce survine in urma exploatarii zilnice, si a costurile pe care aparitia uzurii le presupune. O turbina defecta poate lovi foarte serios buzunarul dvs., de aceea am decis sa raspundem la cateva intrebari destul de populare printre proprietarii de masini cu motoare supraalimentate.
(P) Ulei de motor auto de calitate – verifica pretul aici.
Cel mai sesizabil simptom al unei turbosuflante defecte este pierderea de putere la accelerare. Daca observati ca masina nu mai trage in anumite plaje de turatii, atunci e aproape sigur ca turbina dvs. a trecut de limitele normale ale uzura. Pentru mai multa siguranta, verificati daca nu cumva prin evacuare iese un fum de culoare gri/albastruie. Acest fum este generat de arderea uleiului din admisia turbinei. Respectiv ar trebui sa constatati si o scadere a nivelului de ulei din motor. Totusi nivelului uleiului din motor nu este un indicator foarte obiectiv, avand in vedere ca exista multe modele auto pentru care este normal un anumit consum de ulei.
Turbina ca si orice al subansamblu al motorului, are o rezerva limitata de viata. De multe ori, turbinele ies din functiune datorita uzurii normale. Totusi, exista cativa factori care servesc drept catalizatori pentru procesul de uzura a turbosuflantei, respectiv duc la „moartea” prematura a acesteia.
Longevitatea turbinei are la baza calitatea uleiului din motor, calitatea filtrelor de ulei si aer, precum si de frecventa inlocuirii acestora.
Un alt lucru ce duce la reducerea vietii turbinei, sunt depunerile de calamina care pot inclusiv bloca paletii turbinei.
Exista 4 scenarii pentru o turbina defecta:
1. Procurarea unei turbosuflante noi de la reprezentanta. In acest caz aveti siguranta cumpararii unui produs corect, insa pretul cerut de reprezentanta deobicei este mult peste ofertele altor vanzatori.
2. Procurarea unei turbine direct de la producator. Aici probabil veti profita de un pret cu aproximativ 40% mai mic decat pretul cerut de reprezentanta din tara. Problema e ca aceasta solutie cere mai multa implicare din partea dvs., respectiv mai mult timp pierdut.
3. Procurarea unei turbosuflante SH de la o dezmembrare. E cea mai putin recomandabila solutie. Nu aveti nici o garantie ca unitatea cumparata este cu ceva mai buna decat turbina defecta de pe automobilul dvs.
4. Reconditionarea turbinei defecte. Este probabil solutia de compromis daca nu va permiteti o piesa noua. Important e sa gasiti un atelier de reparatie bun, cu mecanici compententi.
Din fericire, turbosuflanta este servisabila. Mai mult, durata de viata a acesteia poate fi prelungite in cazul respectarii catorva reguli foarte simple.
1. Inlocuiti uleiul de motor si filtrele la timp.
2. Nu incercati sa mergeti subturat pentru a economisi combustibilul. Turatiile joase sunt o cale sigura spre depuneri interne de calamina, respectiv spre o turbina defecta. Astfel, daca ati mers o perioada cu motorul subturat, iesiti pe autostrada si tineti motorul turat intre 4000 si 5000 de rotatii pe minuta, timp de 10, maxim 15 secunde.
3. Mergeti periodic la un service auto pentru o curatare profesionista a turbinei, dar mai ales pentru o verificare a acesteia.