Home » Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze: sfaturi si oferte » Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze: sfaturi si oferte

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze: sfaturi si oferte

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze
HomeMarch 10, 2015 at 4:23 pm

Vom furniza astazi cateva sfaturi menite sa va ajute sa alegeti cel mai bun ulei pentru cutia de viteze a masinii dvs. Am luat aceasta decizie pentru ca durata de viata a transmisie este in dependenta directa de calitatea uleiului utilizat, dar si de frecventa schimbarilor acestuia.

Uleiuri pentru cutia de viteze – pentru a verifica pretul CLICK aici.

Mentionam din start, ca cele scrise mai jos sunt valabile doar pentru cutiile de viteze mecanice.

Cutia de viteze a automobilului poate fi comparata cu sistemul central nervos al omului. Astfel, precum celulele nervoase raspund de corectitudinea miscarilor omenesti, asa si transmisia are grija ca forta de tractiune generata de motor sa ajunga in doze optime catre rotile masinii. Chiar daca spre deosebire de celulele nervoase, cutia de viteze poate fi reconditionata, conducatorii auto si-ar dori ca acest lucru sa se intample cat mai rar, preferabil niciodata.

Buna functionare a oricarei cutii de viteze (manuala ori automata), depinde foarte mult de calitatea lichidului de lubrifiere. Drept urmare, ar fi recomandabil ca proprietarii de masini sa aleaga cu multa responsabilitate uleiul pentru cutia de viteze.

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze: de ce si cand trebuie schimbat?

Nu e tocmai simplu sa alegi cel mai bun ulei pentru cutia de viteze. In primul rand, e foarte important sa tineti cont de recomandarile producatorului masinii dvs. Toata informatia o puteti gasi in manualul cu instructiuni a automobilului, la capitolul – sistemul de ungere cu ulei.

Uleiul din cutia de viteze indeplineste cateva functii:

1. Asigura ungerea componentelor cutiei.

2. Raceste cutia de viteze

3. Reduce solicitarile mecanice

4. Indeparteaza urmele de coroziune si particulele abrazive

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze: criterii de alegere

Parametrii oricarui ulei, depind de baza acestuia. La fel ca uleiurile pentru motoare, cele pentru cutiile de viteze au 3 tipuri de baze:

1. Minerala

2. Semisintetica

3. Sintetica

Uleiurile sintetice au proprietati mai bune decat cele minerale. Ele fiind foarte bune pentru protectia mecanismelor foarte solicitate. Totusi, produsele sintetice au si un pret mult mai mare. Cu alte cuvinte, daca doriti un compromis intre pret si performanta, puteti opta pentru un ulei simisintetic. Dar sa tineti minte, nici intr-un caz sa nu amestecati uleiurile sintetice cu cele minerale.

Lubrifiantii pentru cutiile de viteze sunt clasificati in dependenta de vascozitate (SAE) si compatibilitatea cu conditiile de utilizare a automobilului (APL).

Conform clasificarii SAE, uleiurile se impart in 3 categorii:

1. Uleiurile de iarna (70W, 75W, 80W si 85W).

2. Uleiuri de vara (80W, 85W, 90W, 140W si 250W).

3. Uleiuri allseason (75W – 80, 75W–90, 80W–140 etc).

Conform clasificatiei APL, uleiurile pentru cutiile de viteze au fost impratite in 7 grupe. Nu le vom pune in discutie pe toate, ne vom referi doar la cele mai des utilizate. Este vorba despre uleiurile din grupele GL-4 si GL-5. Uleiurile din categoria GL-4 sunt recomandate pentru cutiile de viteze ce sunt exploatate in conditii moderate. Cele din grupa GL-5 insa, sunt destinate mecanismelor mai solicitate si exploatate in conditii de mediu complicate. Astfel, avand in vedere starea drumurile din Romania, dar si a variabilitatea conditiilor de mediu, am recomanda un ulei pentru cutia de viteze din grupa GL-5.

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze: o concluzie si cateva oferte

Am putea spune, ca pentru marea majoritate a automobilelor de la noi din tara, cel mai bun ulei pentru cutia de viteze ar purta specificatiile 75W80 sau 75W90.

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze - Elf Tranself NFJ 75W80

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze – oferte

1. Elf Tranself NFJ 75w80 – in special pentru modele Renault/Dacia – pentru a verifica pretul CLICK aici.

2. Castrol Syntrans 75w90 – pentru a verifica pretul CLICK aici.

3. Wolf Vitaltech Multivehicle 75w80 – pentru a verifica pretul CLICK aici.

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze - Wolf 75w80

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze

Citeste si:

Care sunt cele mai bune cauciucuri de vara?

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze

Galerie de Imagini

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze - Castrol Syntrans Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze - Elf Tranself NFJ 75W80 Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze - Wolf 75w80

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *