Home » Cele mai bune uleiuri de motor: top 5 si pareri » Cele mai bune uleiuri de motor: top 5 si pareri

Cele mai bune uleiuri de motor: top 5 si pareri

Cele-mai bune uleiuri de motor
HomeOctober 17, 2014 at 11:14 am

Am decis sa cream un top cu cele mai bune uleiuri de motor auto, menit sa ajute incepatorii sa faca cea mai buna alegere pentru masina lor.

Primul lucru pe care ar trebui sa-l cunoasca un incepator este existenta a 3 grupe de uleiuri auto: minerale, sintetice si semi-sintetice. Uleiurile minerale sunt rezultatul prelucrarii (rafinarii) petrolului brut. Uleiurile sintetice se produc artificial, cu ajutorul substantelor chimice, iar uleiurile semi-sintetice se obtin prin amestecarea uleiurilor minerale si a celor sintetice. Care e cel mai bun ulei auto dintre acestea? – pentru marea majoritate a masinilor este recomandat uleiul sintetic. Chiar daca este mai scump, acesta prezinta proprietati de lubrifiere si protectie sporite, respectiv si motorul dvs. va avea o viata mai usoara si ceva mai lunga.

Cele mai bune uleiuri de motor: clasificare

Cel mai important criteriu de clasificare a uleiurilor auto este standartul J300, propus de organizatia SAE. Standartul J300 prevede 3 categorii mari de uleiuri: de vara, de iarna si all season. Astazi vom discuta despre ultima categoria, mai ales ca aceasta este cea mai intalnita in magazinele specializate. Daca veti vizita un magazin auto, fie el si online, veti vedea ca pe eticheta uleiului de motor exista o inscriptie de forma XXW-YY unde XX si YY sunt cifre.

Prima grupa de simboluri poate lua valorile 0, 5, 10, 15, 20, 25 si indica comportamentul adoptat de ulei la temperaturi joase – sub 0 grade celsius. Aici, pentru marea majoritate a autoturismelor ar fi recomandabil indicele 5w.
Numerele de dupa cratima arata vascozitatea uleiului la cald. Acestea pot lua valorile 20, 30, 40, 50 ori 60. Uleiul cu indicele 20 este bun doar iarna, atunci cand motorul nu si incalzeste prea tare. Uleiul cu indicele 60 este utilizat pentru masinile de curse, acolo unde motoarele sunt suprasolicitate. Indicele recomandat pentru cele mai multe masini este 40. Vascozitatea acestuia este optima atat vara cat si iarna. Astfel, daca totalizam cele spuse pana acum, concluzionam ca cele mai bune uleiuri de motor pentru masina dvs ar avea indicatorul de vascozitate 5w-40. Mentionam totusi ca concluzia este valabila doar in cazul masinilor cu propulsoare ce nu prezinta semne de uzura excesiva.

Cele mai bune uleiuri de motor: top 5 ulei 5w-40

Pe baza mai multor clasamente create cu ajutorul voturilor pe unele forum-uri specializate, am incercat sa gasim cele mai bune uleiuri de motor pentru majoritatea masinilor si sa facem un top propriu al uleiurilor auto.

1. Motul X-cess – unul din cele mai bune uleiuri de motor, cu obiectii foarte putine din parte cumparatorilor – mai multe detalii aici.

2. Castrol Edge  – mai multe detalii aici.

3. Elf Evolution SXR  – mai multe detalii aici.

4. Liqui Moly Top Tec 4100  – mai multe detalii aici.

5. Mobil 3000  – mai multe detalii aici.

Cele mai bune uleiuri de motor auto: sfaturi pentru incepatori

1. Intervalul optim pentru schimbul uleiului este 5000-6000 de km. Exista foarte multe voci care afirma ca pe acelasi ulei se pot parcurge si 15.000 km. E adevarat doar partial. Pe termen lung, o astfel de “strategie” avand efecte cat se poate de proaste asupra unitatii de propulsie
2. Alegeti cu atentie uleiul, nu ezitati sa consultati un specialist daca aveti dubii.
3. Verificati macar o data pe saptamana nivelul uleiului din motor.
4. Pentru masinile dotate cu sistema VVT, ar fi recomandabil ca nivelul uleiului sa fie apropiat de maximul de pe joja.
5. Cele mai bune uleiuri de motor nu neaparat apartin unor branduri renumite. Totusi evitati uleiurile foarte ieftine, ori despre care se cunoaste prea putin.

Cele mai bune uleiuri de motor auto -simbol

Cele mai bune uleiuri de motor

Citeste si:

Cele mai bune scaune auto pentru copii – sfaturi preturi si oferte

Cele mai bune uleiuri de motor

<

Galerie de Imagini

Slide 1
Slide 2
Cele mai bune uleiuri de motor auto -simbol Cele-mai bune uleiuri de motor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *