Home » Noul Jaguar XE vine in 2015 sa-l inlocuiasca pe X-type Foto » Noul Jaguar XE vine in 2015 sa-l inlocuiasca pe X-type Foto

Noul Jaguar XE vine in 2015 sa-l inlocuiasca pe X-type Foto

Noul Jaguar XE 2015
HomeSeptember 9, 2014 at 2:24 pm

Caroserie din aluminiu, motoare noi, un sasiu “corect” si electronica avansta, toate astea il reprezinta pe noul Jaguar XE – care este nu doar cel mai compact, dar si cel mai high tech model al producatorului britanic.

Mai tineti minte modelul X-type?  Probabil nu. Acesta a avut o soarta comerciala nu tocmai de invidiat. Aproape 8 ani, sedanul englez a incercat fara mare succes, sa rivalizeze cu gigantii germani  – Audi A4, BMW seria 3 si Mercedes C-Class. Esecul se datoreaza probabil geneticii sale “provinciale”. Nu poate fi negat faptul ca o masina bazata pe platforma lui Ford Mondeo, cu motorul situat transversal si tractiune fata pe unele versiuni, cu greu poate fi atribuita clasei premium. Mai mult, in primii ani ai existentei sale, Jaguar X-type era oferit doar cu motoare V6 pe benzina. Acesta fiind un alt un motiv foarte bun pentru a fi taxat de cumparatorul european care nu obisnuieste sa arunce bani pentru cheltuieli suplimentare cu combusibilul. Britanicii au incercat mai tarziu sa rezolve problema. Au introdus propulsoare diesel, au creat o versiune break, ba chiar a devenit disponibila si o transmisie 4×4. Din pacate insa, nici asa vanzarile nu s-au grabit sa creasca.

Proprietarii actuali ai brandului englez – indienii de la Tata Motors, au adoptat un comportament diferit. Acestia au asigurat un flux sanatos de bani si au acordat inginerilor britanici libertate totala. Toate pentu a atinge un singur scop – revenirea intr-un segment de o mare persepectiva (segmentul mediu a crescut foarte tare in ultimii 10 ani).

Noul Jaguar XE 2015 foto

Noul Jaguar XE 2015: caroserie

Englezii se madresc foarte mult cu caroseria pentru noul Jaguar XE. Acesta este primul automobil in constructia caruia a fost utilizat noul tip de aliminiu RC5754, care este compus in totalitate din produse reciclate. Nu stim daca viitorii proprietari vor fi tare fericiti ca masina lor a fost construita din doze goale de bere, insa ecologistii se pare ca nu vor avea motive de nemultumire.

Totusi, mai importanta este utilizarea altor tipuri de aluminiu. Este vorba despre AC300 si 6000, care chiar daca nu sunt tocmai noi in industrie, ofera o rigiditate de invidiat pentru alte metale. Spre exemplu, aliminiul 6000 a permis reducerea grosimii componentelor caroseriei de la 1,5 la 1,1 mm, fara a afecta in vreun fel caracteristicile acestora. Britanicii sunt convinsi ca noul Jaguar XE va obtine 5 stele la testele de siguranta EuroNCAP

Poate merita ca caroseria sa fie fabricata integral din aluminiu? Spunem acest lucru pentru ca spre exemplu portierele laterale si capacul portbagajului sunt fabricate din otel. Inginerii afirma ca in aceste cazuri refuzul de a utiliza aluminiu a fost cat se poate de constient. Doar asa s-a putut obtine un raport al greutatii pe axe de 50/50.  Intelegeti incotro se indreapta discutia? Exact, si comportamentului de drum i-a fost acordata o atentie deosebita. Mai ales ca noua caroserie are o rezistenta la torsiune de aproximativ 22.000 Nm pe grad. Un rezultat destul de bun daca luam in considerare ca modelul XF a obtinut un rezultat de 16.000 Nm pe grad.

Noul Jaguar XE 2015 spate

Noul Jaguar XE 2015: motorizari

S-au facut cunoscute si motorizarile pentru noul Jaguar XE. In varful gamei s-a plasat benzinarul V6 de 340 cai putere imprumutat de la coupe-ul F-type. Aceasta decizie loveste destul de tare in rivalii noului Jaguar care pot contrapune doare versiunea semi-sport S4 a lui Audi de 333 cai putere, iar Mercedes se poate lauda doar cu versiunea C 250 ce ofera 211 cai putere. Totusi, ar fi de mentionat ca vanzarile sunt facute in mare parte de modelele mai accesibile. In cazul lui XE, vorbim de benzinarul de 2.0 litri ce ofera intre 200 si 240 cai putere. Unitatea are la baza agregatul EcoBoost a celor de la Ford, insa aici, imprumutul este cat se poate de reusit, mai ales ca si fratii mai mari a lui XE utilizeaza acest motor. Versiunile diesel, care probabil sunt si cele mai asteptate, vor fi dotate cu un propulsor de generatie nou, ce are o cilindree de 1998 cm3 si ofera 156 cai putere si 380 Nm. Ceva mai tarziu, acelasi motor va fi oferit cu 180 cai putere si 430 Nm de cuplu maxim.

Modelul de baza dotat cu motorul diesel de 156 cai putere va consuma doar 4,1 l de motorina la 100 de km. E de mentionat ca rezultatul este valabil doar pentru masina dotata cu cutia de viteze manuala in 6 rapoarte. Insa e greu de imaginat un om ce va cumpara o limuzina premium cu trasmisie manuala. Spre fericirea tuturor, noul Jaguar XE vine si cu o cutie de viteze automata. Este vorba despre o unitate deja clasica cu 8 trepte ce se numeste ZF 8HP45.

Noul Jaguar XE 2015 interior

Noul Jaguar XE 2015: tehnologie

Noul Jaguar XE are in arsenalul sau o lista mare de asistenti electronici, meniti sa ofere o siguranta sporita pe drum. Sedanul britanic are un sistem ce poate parca masina autonom, unul ce monitorizeaza schimbarile de banda, un asistent ce va recunoaste indicatorii rutieri, o functie ce va impune o franare de urgenta in cazul iminentei unui impact etc. Mai mult, “micutul” Jaguar, este al doilea model dupa Land Rover Discovery Sport ce va primi sistemul de multimedia InControl. Acesta a fost creat pentru a se integra usor cu telefoane Apple si cele pe baza de Android. Sistemul este capabil sa inteleaga comenzile vocale, sa imparta Wi-Fi la 8 gadget-uri, sa urmareasca comportamentul masinii si sa transimita datele despre calatorie soferului.

Noul Jaguar XE 2015 lateral

Noul Jaguar XE 2015: Care este pretul?

Conform datelor preeliminare, noul Jaguar XE va disponibil din aprilie 2015 si va avea un pret ce va porni de la 37.000 euro. E o suma destul de mare, mai ales daca ne reamintim ca BMW seria 3 in versiunea s-a de baza este oferit pentru aproximativ 30.000 euro, iar Audi A4 este si mai ieftin. Insa, prima impresia se dovedesti a fi doar o aparenta, mai ales daca comparam versiunile de baza a lui XE – 2.0 benzina si 2.0 diesel, cu aceleasi versiuni ale modelelor nemtesti. Atunci observam ca preturile sunt cat se poate de comparabile, iar Jaguar a anuntat ca intentioneaza sa reduca substantial preturile pentru intretinere. In acest caz, noul Jaguar XE devinind si mai atractiv.

Citeste si:

Noul Land Rover Discovery Sport vine in 2015: poze si detalii oficiale

Noul Jaguar XE 2015

Galerie de Imagini

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Noul Jaguar XE 2015 foto Noul Jaguar XE 2015 in motion Noul Jaguar XE 2015 interior Noul Jaguar XE 2015 lateral Noul Jaguar XE 2015 spate Noul Jaguar XE 2015

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *