Home » Scaunele auto sunt obligatorii pentru copiii de pana la 3 ani » Scaunele auto sunt obligatorii pentru copiii de pana la 3 ani

Scaunele auto sunt obligatorii pentru copiii de pana la 3 ani

Scaunele auto obligatorii
HomeOctober 16, 2014 at 3:22 pm

Este oficial, scaunele auto speciale, sunt obligatorii pentru transportarea copiilor cu varste sub 3 ani. Guvernul Romaniei, in luna august a anului curent, a emis o decizie pentru completarea Ordonantei de urgenta nr 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Modificarile aduse de Guvern au intrat in vigoare la sfarsitul lunii septembrie, si vizeaza in special modul de transportare in automobile a copiilor cu varsta sub 12 ani.

Scaune auto pentru copii – vezi aici.

Copiii sub 3 ani doar in scaunele auto

De acum incolo, soferilor le este interzis sa porneasca masina daca in vehicul sunt prezenti copii sub 3 ani ce nu sunt asezati in scaune pentru copii. Deasemenea, pasagerii minori, cu varstele intre 3 si 12 ani, nu mai pot calatori pe bancheta din dreapta soferului. Mai mult, acestia sunt obligati sa poarte centuri de siguranta oriunde ar fi amplasati. Prin urmare, copii intre 3 si 12 ani pot fi transportati si fara scaunele auto speciale, insa ar fi foarte recomandabil sa nu renuntati la scaun chiar daca copilul dvs. ori a cunoscutilor dvs., a trecut de varsta de 3 ani.

Daca soferul automobilului nu respecta prevederile ordonantei de urgenta, acesta poate fi pedepsit cu 3 puncte de penalizari sau cu 4 ori 5 puncte de amenda. Adica 360 – 450 lei, avand in vedere ca un punct de amenda este 90 de lei.

Exceptie fac doar mijloacele de transport in comun, taxiurile si autovehiculele care nu sunt echipate cu centuri de siguranta. In aceste cazuri, copii cu varsta de peste 3 ani, si inaltimea de pana la 150 cm, pot fi transportati fara scaunele auto ori centurile de siguranta, doar daca ocupa oricare loc decat cel de pe scaunul din fata.

Scaunele auto: sfaturi de achizitie

1. Faceti alegerea in dependenta de grupa in care se incadreaza copilul dvs. Producatorii de scaune auto au definit 4 grupe: Grupa 0 (0-10 kg), Grupa 0+ (0-13 kg), Grupa 1 (9-18 kg), Grupa 2-3 (15-36 kg).

2. Atentie la modul de prindere a copilului cu centurile scaunului. Sistemul de prindere a centurilor scaunului trebuie sa aiba 5 puncte de fixare.

3. Atentie la numarul de pozitii in care poate fi reglat scaunul. Am recomanda un minim de 4 pozitii.

4. E absolut necesar ca scaunul sa ofere protectie laterala solida.

5. Husa scaunului sa poata fi indepartata, pentru a fi spalata.

Scaunele auto si centurile obligatorii

Scaunele auto obligatorii

Citeste si:

Cele mai bune scaune auto pentru copii – sfaturi preturi si oferte

Scaunele auto

Galerie de Imagini

Slide 1
Slide 2
Scaunele auto obligatorii Scaunele auto si centurile obligatorii

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *