Home » Ulei de motor: cum sa alegi un ulei bun pentru masina ta » Ulei de motor: cum sa alegi un ulei bun pentru masina ta

Ulei de motor: cum sa alegi un ulei bun pentru masina ta

Ulei de motor bun
HomeAugust 18, 2014 at 10:19 am

Este greu de subestimat rolul unui ulei de motor bun pentru sanatatea automobilului dvs. Totusi, exista lucruri care sunt cat se poate de evidente pentru soferii mai experimentati, si necunoscute pentru incepatori. 

Primul lucru pe care ar trebui sa-l cunoasca un incepator este existenta a 3 grupe de uleiuri auto: minerale, sintetice si semi-sintetice. Uleiurile minerale sunt rezultatul prelucrarii (rafinarii) petrolului brut. Uleiurile sintetice se produc artificial, cu ajutorul substantelor chimice, iar uleiurile semi-sintetice se obtin prin amestecarea uleiurilor minerale si a celor sintetice. Care e cel mai bun ulei auto dintre acestea? – pentru marea majoritate a masinilor este recomandat uleiul sintetic. Chiar daca este mai scump, acesta prezinta proprietati de lubrifiere si protectie sporite, respectiv si motorul dvs. va avea o viata mai usoara si ceva mai lunga.

Ulei de motor: clasificare

Cel mai important criteriu de clasificare a uleiurilor auto este standartul J300, propus de organizatia SAE – Society of Automotive Engeneers. Standartul J300 prevede 3 categorii mari de uleiuri: de vara, de iarna si all season. Astazi vom discuta despre ultima categoria, mai ales ca aceasta este cea mai intalnita in magazinele specializate. Daca veti vizita un magazin auto, fie el si online, veti vedea ca pe eticheta uleiului exista o inscriptie de forma XXW-YY unde XX si YY sunt cifre.

Prima grupa de simboluri poate lua valorile 0, 5, 10, 15, 20, 25 si indica comportamentul adoptat de acest ulei de motor la temperaturi joase – sub 0 grade celsius. Aici, pentru marea majoritate a autoturismelor ar fi recomandabil indicele 5w.

Numerele de dupa cratima arata vascozitatea uleiului la cald. Acestea pot lua valorile 20, 30, 40, 50 ori 60. Uleiul cu indicele 20 este bun doar iarna, atunci cand motorul nu si incalzeste prea tare. Uleiul cu indicele 60 este utilizat pentru masinile de curse, acolo unde motoarele sunt suprasolicitate. Indicele recomandat pentru cele mai multe masini este 40. Vascozitatea acestuia este optima atat vara cat si iarna.
Astfel, daca totalizam cele spuse pana acum, concluzionam ca cel mai bun ulei de motor pentru motorul dvs ar avea indicatorul de vascozitate 5w-40. Mentionam totusi ca concluzia este valabila doar in cazul masinilor cu propulsoare ce nu prezinta semne de uzura excesiva.

Ulei de motor: top 5 ulei 5w-40

Pe baza mai multor clasamente create cu ajutorul voturilor pe unele forum-uri specializate, am incercat sa gasim cel mai bun ulei de motor pentru majoritatea masinilor si sa facem un top propriu al uleiurilor auto.

1. Ulei de motor Motul X-cess – mai multe detalii aici.

2. Ulei de motor Castrol Edge – mai multe detalii aici.

3. Elf Evolution SXR – mai multe detalii aici.

4. Liqui Moly Top Tec 4100 – mai multe detalii aici.

5. Mobil 3000 – mai multe detalii aici.

Ulei de motor: sfaturi pentru incepatori

1. Intervalul optim pentru schimbul uleiului este 5000-6000 de km. Exista foarte multe voci care afirma ca pe acelasi ulei se pot parcurge si 15.000 km. E adevarat doar partial. O masina chiar poate merge si peste 10.000 km intre schimburi, insa pe termen lung, o astfel de “strategie” va avea efecte cat se poate de proaste asupra unitatii de propulsie
2. Alegeti cu atentie uleiul, nu ezitati sa consultati un specialist daca aveti dubii.
3. Verificati macar o data pe saptamana nivelul uleiului din motor.
4. Pentru masinile dotate cu sistema VVT, ar fi recomandabil ca nivelul uleiului sa fie apropiat de maximul de pe joja.
5. Cel mai bun ulei de motor nu e neaparat unul ce apartine unui brand renumit. Totusi evitati uleiurile foarte ieftine, ori despre care se cunoaste prea putin.

Ulei de motor bun sfaturi

Ulei de motor bun

Galerie de Imagini

Slide 1
Slide 2
Ulei de motor bun sfaturi Ulei de motor bun

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *